Despre comuna Hanesti

Poziţionată în centrul judeţului Botoşani, în partea estică, la vreo 13 kilometri de malul Prutului, comuna Hăneşti este una dintre aşezările spre care Dumnezeu pare că şi-a întors faţa. Aflată la şapte kilometri de oraşul Săveni, reşedinţa de comună este străjuită de o salbă de iazuri în care cerul îşi oglindeşte culoarea azurie iar peştii mişună din belşug.

Dealtfel pe această superbă întindere de apă se poate practica pescuitul sportiv iar turiştii ce ajung în zonă pot petrece momente de destindere unice.

Atestată documentar pe la 1586, localitatea Hăneşti îşi sărbătoreşte hramul anual pe 15 august, de ziua Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare de suflet pentru localnici. În prezent, din punct de vedere administrativ, comuna Hăneşti are în componenţă satele: Hăneşti, Sarata Basarab, Borolea, Slobozia şi Moara Jorii, localităţi care numără 2 380 de locuitori.

Un alt punct forte al comunei este moderna moară de grâu care deserveşte gospodarii de pe raza a zece comune botoşănene. Şi, nu în ultimul rând, Hăneştii mai este celebru prin alt punct de reper: aici s-a născut actorul Teofil Vâlcu, cel care avea să-şi consacre talentul actoricesc pe scena Naţionalului „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi care a rămas în memoria amatorilor de dramaturgie prin interpretarea numeroaselor roluri istorice, printre care şi pe cel al marelui voievod Ştefan cel Mare. În semn de respect şi preţuire, hăneştenii au dat numele actorului şcolii din localitate.